Øko-Tex og økologi

Øko-Tex Standard 100    

Alle Småfolks produkter er lavet af Standard 100 by ØKO-TEX® certificerede materialer og vores bomuldsprodukter er fuldt Øko-Tex certificeret. Med fokus på kvalitet, komfort og sikkerhed for børn i spidsen af alt, hvad vi gør, er vi i Småfolk forpligtet til at begrænse brugen af skadelige stoffer i vores tøj.

Navnet ØKO-TEX® betyder, at der er tale om human-økologiske tekstilvarer, som ikke har skadelig effekt på menneskers sundhed og helbred. ØKO-TEX® Standard 100 mærkede varer er analyseret for indhold af en række stoffer, der regnes for sundhedsskadelige.

ØKO-TEX® er en med andre ord en produktmærkning, som sikrer, at børnene ikke udsættes for sundhedsskadelige påvirkninger fra vores tøj og din garanti for, at en vare er kontrolleret for indhold af sundhedsskadelige kemikalier. Kun produkter, der overholder de krav, der er fastsat i ØKO-TEX® Standard 100, kan opnå tilladelse til at bære mærket.

Du kan læse meget mere om ØKO-TEX® og de krav tekstiler skal leve op til for at opnå mærkningen her. 

Økologiske bomuldsprodukter

Økologisk bomuld er det primære materiale, som vi bruger i vores kollektioner. Vi har valgt at bruge økologisk bomuld af flere årsager: der bruges ikke skadelige stoffer sprøjtegifte, der udledes op til 94 % mindre drivhusgas end ved konventionel dyrkning og energi- og vandforbruget er mindre.

Vi tror på, at vores økologiske bomuldsprodukter er et bedre alternativ – for miljøet, for medarbejderne i bomuldsproduktionen og ikke mindst for børnene, der skal bære det mod huden. Og vi er stolte af at vi var nogle af de første børnetøjsproducenter i Danmark, til at bruge økologisk bomuld.

Vores bomuldsprodukter er lavet af 95 % økologisk bomuld og 5 % elastan og er meget blødt og komfortabelt og giver børnene stor bevægelsesfrihed. Stoffet vi bruger, er produceret i Tyrkiet og er naturligvis også ØKO-TEX® Standard 100 certificeret. Bomulden der bruges til vores stof dyrkes i Tyrkiet og Sudan.

Vi bruger digital print på vores styles, hvilket bruger langt mindre vand i produktionen og også minimere spild af stof, da vi kan lave færre meter stof end ved andre printmetoder (fx rulleprint). Og så giver digital print os også mulighed for at bruge mange flere farver ad gangen – og det er vi glade for, for vi elsker farver.

Farven der bruges til det digitale print er naturligvis også økologisk og ØKO-TEX® Standard 100 certificeret.

 

Vinterovertøj og termotøj

Alle elementer, der anvendes i vores vinterovertøj, som har direkte kontakt med huden fra de ydre materialer, belægning, samt ikke-tekstiltilbehør som knapper, reflekser og lynlåse, er produceret af vores ØKO-TEX® Standard 100 leverandører. Dette betyder, at ingen farlige kemikalier vil komme i kontakt med huden, når det bæres. 

Vinterovertøjet er vand- og vindtæt og har høj åndbarhed (vandsøljetryk: 10.000 mm, åndbarhed: 10.000 g/m2/24 t.)

Vores termotøj er ikke vandtæt, men vandafvisende. Det passer perfekt til når temperaturen sniger sig op på + 10 grader og Bionic Finish Eco overfladebehandlingen sikrer at barnet holdes varm og tør.

Bionic Finish Eco

Al vinterovertøj og termotøj fra Småfolk er behandlet med Bionic Finish Eco, der er en biologisk nedbrydelig overfladebehandling, der sikrer, at dit produkt får en overflade der er vand og smudsafvisende, vindtæt og stadig er åndbar.

Bionic Finish Eco sikrer en høj åndbarhed ved at forhindre fugt i at trænge igennem stoffet og samtidig bliver overskydende fugt fra kroppen automatisk transporteret til materialets overflade, for derefter at fordampe. Bionic Finish Eco hjælper desuden med at holde længere på farven. 

 

Regntøj

Vores regntøj er lavet af 100% polyurethan (PU/PUR), ØKO-TEX® Standard 100 certificeret og fluor fri (PFC). Regntøjet har svejsede sømme og vandafvisende lynlåse, der sikrer et vandsøjletryk på 10.000 mm og dermed at vandet holdes ude på regnvejrsdage.

Mulesing fri uldkollektion

Vi benytter merinould i en række af vores varer i uldkollektionen. Ulden absorberer også fugt uden at føles våd eller kold. Merino er naturligt antibakterielt og lugter ikke som syntetiske fibre, så du behøver ikke at vaske trøjen så ofte – det er normalt nok at tørre og lufte tøjet.

Merinould er en naturfiber og er derfor nedbrydes til sine naturlige grundstoffer og forurener derfor ikke havene og vandvejene, når den vaskes eller kasseres.

Alt vores merinould er sikret mod mulesing og kommer derfor fra fårehold med ordentlige forhold.  Derudover er alle vores uldprodukter naturligvis også ØKO-TEX® Standard 100 certificeret.

Hvad er mulesing?

Mulesing har været et rutinemæssigt kirurgisk indgreb for de fleste får, hvor størstedelen af den kommercielle uld kommer fra. Det er en metode, som nogle fåreavlere bruger for at forhindre, at deres får bliver dræbt af infektioner forårsaget af insekter. Mulesing-proceduren indebærer, at man skærer huden af omkring lammets bagdel for at skabe et område med bar, strakt hud. Fordi den arrede hud ikke har folder eller rynker, der kan holde på fugt og afføring, er der mindre sandsynlighed for at tiltrække fluer, der kan forårsage fårets død. Men mulesing er et smertefuldt kirurgisk indgreb for fårerne, og det kan undgås. Heldigvis findes der andre måder at holde fårene sikre mod disse insekter på, men omkostningerne for producenterne er højere. Det er derfor, at merinouldsprodukter, der er fri for mulesing, kan koste en smule ekstra.

UV Badetøj

Vores badetøj er lavet af 80 % polyester og 20 % elastane og er blødt og komfortabelt for børnene at have på. Stoffet er elastisk så badetøjet er let at få af og på.

Alt vores badetøj har UPF50+, som står for ”Ultraviolet Protection Factor”, og er en betegnelse for, hvor stor beskyttelsen er mod de ultraviolette stråler fra solen.

UV badetøj er lavet af de samme materialer som almindeligt badetøj, men i UV badetøj er fibrene vævet så tæt, at solens stråler ikke kan skinne igennem. Så når vores badetøj til børn beskytter med UPF50+, betyder det, at hver gang 50 stråler rammer stoffet, så trænger kun 1 stråle igennem, og således beskytter tøjet mod 98% af solens stråler.

Hvad er UPF?

Den ultraviolette beskyttelsesfaktor (UPF) måler mængden af UV-stråling, der trænger igennem stof /tekstil og rammer huden. UPF50+ er den højeste tilgængelige klassificering ved stoffer, der giver maksimal solbeskyttelse ved at blokere mere end 97% af solens skadelige stråler.

Solcreme er stadig vigtigt!

Husk dog altid solcreme. Vi anbefaler at du smører solcreme over hele kroppen på barnet (20 minutter inden i går ud i solen og efter hver badetur), så er du sikker på at barnet ikke bliver solskoldet, hvis UV badetøjet tages af.